woensdag 16 maart 2016

Filmpje

Hier is het filmpje dat bij deze periode hoort.

https://m.youtube.com/watch?v=OsxVN1uTXVE

donderdag 10 maart 2016

3D werkstuk

Voor de 3D opdracht moesten we met iemand samenwerken. Ik werkte samen met Lisetta.
De opdracht was om één van onze 2D opdrachten in het 3D te maken. We besloten om die van mij te gebruiken, omdat als we die van Lisetta hadden gekozen moesten we een hoofd gaan maken. Dat zou misschien te moeilijk zijn en waarschijnlijk hadden we dan ook te weinig tijd gehad.

De onderzoeksvraag voor de 3D opdracht is:
Met hoeveel kracht laat ik een vormveranderende explosie met knalonomatopee als momentopname stilstaan?

Eerst dacht ik dat het wel moeilijk zou zijn, want we moesten een hand maken met daar een blikje in. En hoe maak je nou een goede hand?

Het blikje heb ik uit een blok piepschuim gemaakt. Omdat we dus een vormverandering moesten hebben heb ik eerst een normaal rond blikje gemaakt, en er daarna deuken in gemaakt. Zodat het lijkt alsof de hand het blikje te hard heeft vast gepakt.
Daarna hebben we het blikje met papier mache geplakt. Toen heb ik de hand van klei gemaakt, en die vervolgens ook met papier mache geplakt.
De hand was wel moeilijk om te maken maar, uiteindelijk heb ik er wel de juiste vorm in gekregen.
Nadat ik de hand had gedaan ging ik het blikje verven.

De letters zou Lisetta maken van karton maar die zijn kapot gegaan. Dus die staan er niet meer op.

Voor de onomatopee heeft Lisetta gebruik gemaakt van dik ijzerdraad, en daar 3D letters van gemaakt. Daarna heeft ze de letters blauw geverfd.
Ondertussen had ik de hand geverfd, het was wel een beetje moeilijk om een goede huidskleur te krijgen. Uiteindelijk is het toch nog gelukt.

Het was wel moeilijk om iets te bedenken voor de explosie, want het moest toch 3D zijn.

Uiteindelijk hebben ik met dun ijzerdraad een soort vorm kunnen creëren. Door het ijzerdraad steeds rond te draaien. Daarna daar met aluminium folie omheen gewikkeld, en dat vervolgens geverfd. De reden dat we aluminium folie gebruikt hebben is omdat, met krant valt de vorm een beetje weg en met aluminium folie niet. Alleen het nadeel van aluminium folie is dat het nu niet glad is en dat je soms deukjes ziet.

We hebben ervoor gekozen om het plankje te laten zoals het was. Alleen om de hand zelf zit een rondje die we groen hebben geverfd, zodat de hand steviger op het plankje staat. We hebben het plankje zo gelaten zodat de hand en het blikje er meer uitspringen.
Lisetta had een 9 en ik had een 10. We zouden eerst allebei een 9,5 hebben. Maar Lisetta vroeg of mijn cijfer een halve punt hoger zou kunnen worden en die van haar een halve punt lager.


dinsdag 26 januari 2016

2D-werkstuk


Ik heb velle kleuren gebruikt om het meer popart te maken. Het blikje heb ik van mijn onderzoeksblad en de rest is allemaal zelf bedacht.

Voor de letters heb ik gewoon blokletters gebruikt, en ik heb een soort kleurovergang gemaakt. De bovenkant is oranje en onder gaat het meer naar geel toe.
Om de letters heen heb ik zwarte lijnen gemaakt met een soort schaduw erbij, daarvoor heb ik fineliners gebruikt.
Alleen om de letters zitten zwarte lijnen. Daardoor springen beide onderdelen eruit.
Omdat om het blikje en de hand dus geen lijnen zitten, en om de letters juist wel. Daarom heb ik er voor gekozen om alleen om de letters een zwarte lijn te maken.

De explosie is dat iemand een blikje cola uit een bak water pakt (vandaar het water om het blikje heen)
Daarna knijpt diegene in het blikje waardoor er cola uitkomt.

De hand vond ik wel moeilijk om te doen, uiteindelijk is het wel gelukt. Ik heb ook veel vergeleken met een echte hand.
Later ben ik er achter gekomen dat de verhoudingen niet helemaal klopte, dus toen ik begon met verven
heb ik het verbeterd waardoor het er nu beter uit ziet.

In het blikje heb ik doormiddel van schaduweffect deuken kunnen maken waardoor het echt lijkt alsof er in het blikje word geknepen.
Dat heb ik gedaan door verschillende kleuren rood te gebruiken.

De achtergrond heb ik simpel gehouden. Maar ik wilde niet maar 1 kleur gebruiken, dus heb ik gebruik gemaakt van kleurovergang.
Aan de buitenkant is het donker groen en om het blikje is het lichter.

Verder vind ik mijn blad ook reclame achtig, vooral omdat ik 2 verschillende stijlen heb gebruikt. Alles van mijn blad is allemaal in 1 stijl, behalve de letters en dat komt dus door de zwarte lijnen. Hier had ik een 10 voor en daar was ik super blij mee.

dinsdag 5 januari 2016

Mijn onomatopee

 
 
Dit trimester is het onderwerp 'mijn knallende onomatopee'. Een onomatopee is dat je met woorden een geluid kan laten ontstaan, door de manier waarop je het schrijft. Door met verschillende grootte, lettertype en knalstrepen te werken.
Het onderzoeksblad en het 2D-werkstuk moeten we allemaal zelfstandig doen. En het 3D-werkstuk met z'n tweeën.
 
 
De onderzoeksvraag
Welke onomatopee met knalstrepen maakt mijn explosie á la pop art reclameachtig knallend?


Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk varianten van reclame achtige plaatjes en onomatopees te maken. Het verschil tussen sommige onomatopees is bijvoorbeeld tussen de plaatjes van 'splash' en 'boom'. Bij splash is het lettertype wat meer rond, en bij boom is het meer met blokletters. Dus door verschillende lettertypes te gebruiken, en de woorden op verschillende manieren te schrijven. Klopt het plaatje meer in het geheel, en is het wat meer realistischer.   
Ik vind dat ik goed gebruik heb gemaakt van knalstrepen, en dat ze ook allemaal wel passen bij het plaatje. Niet bij alle plaatjes zitten knalstrepen, omdat het daar niet echt nodig was dan.

Over het plaatje van donald duck heb ik folie geplakt. Daardoor lijkt het meer alsof hij tegen echt glas aanvalt. 
Er zijn ook nog plaatjes zonder onomatopee. Die zijn meer reclameachtig, bijvoorbeeld het cola blikje en mickey mouse. 

Verder heb ik een deel met verf gedaan, en de rest met stift. Voor de zwarte lijnen heb ik een fineliner gebruikt, zodat het er netter uit ziet.
Ik had hier voor een 9 en was daar wel tevreden mee.